Nastavnici iz Češke na stručnom usavršavanju

Strojarska i prometna škola bila je domaćin nastavnicima iz Češke na jednotjednom stručnom usavršavanju.

Projektni tim Erasmus+ projekta SIPS mobility 6 organizirao je nastavnicima iz Češke škole Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky aktivnosti vezane za stručno usavršavanje. Šest nastavnika iz Češke, Mgr. Silvie Hola Erasmus+ koordinatorica i nastavnica engleskog i češkog jezika, Mgr. Antonín Kacerovsky, nastavnik računalnih znanosti, Mgr. Lenka Drahosova, nastavnica povijesti, Ing. Ivana Krusberska, nastavnica ekonomskih znanosti i ICT-a, Ing. Renata Revendova, nastavnica računalstva i Ing. Hana Lukasova, nastavnica engleskog jezika, boravilo je od 26.11.2022. do  3.12.2022. u Varaždinu. Na stručno usavršavanje došli su u sklopu svog Erasmus+ projekta pod nazivom Pojďme se rozvíjet v oblastech CLIL, ICT, JAZYKOVÉ KOMPETENCE, INLKUZE, NEPEDAGOGICKÉ OBLASTI.

 

U ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine nastavnici Ana Marketin Sedlar i Darko Bobek te knjižničarka Ksenija Perhaj održali su uvodne aktivnosti stručnoga usavršavanja nastavnika. Nakon upoznavanja i prezentacija obje škole, nastavnici iz Češke provedeni su kroz sve radionice i praktikume Strojarske i prometne škole. Tijekom obilaska, posebno im je zanimljivo bilo zavarivanje na simulatoru zavarivanja te obilazak ljevaonice. Nakon prisustvovanja na satovima računalstva kod nastavnice Mirele Kuščer, nastavnici Ana Marketin-Sedlar i Darko Bobek goste iz Češke odveli su u razgled Varaždina. Šetnjom oko Staroga grada započeo je njihov obilazak prekrasne barokne jezgre Varaždina. U gradu su obišli kulu s lančanim mostom, Gradsku vijećnicu, Varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, zgradu hrvatskog narodnog kazališta, palače Stančić, Drašković, Hercer, Varaždinske županije, Oršić, Patačić i Erdödy te sinagogu. Obilazak je završio kod Glazbene škole, odnosno palače Erdödy.

 

Nastavnici iz Češke su u utorak u pratnji nastavnica iz sektora prometa i logistike, Monike Žganec i Andreje Koščak Lacković, posjetili poduzeće KOS TRANSPORTI. Tamo ih je dočekala gospođa Silvija Kos koja ih je upoznala s poslovanjem poduzeća i planovima za budućnost. KOS TRANSPORTI nude usluge transporta i međunarodnog otpremništva, skladištenja i manipulacije s carinskom i necarinskom robom. Nastavnici su se upoznali sa načinom rada u svim odjelima te s tehnologijama koje koriste pomoću kojih tvrtka zadržava visoko konkurentnu poziciju na europskom tržištu. U pratnji nastavnice Ane Marketin-Sedlar nastavnici su posjetili tvrtku EMS Elektromehanik Systeme u Varaždinu. Tehnički direktor tvrtke, gospodin Valentino Vuk, proveo je posjetitelje kroz cijeli pogon tvrtke u kojem je pokazano kako se proizvode elektro ormari, proizvode i montiraju dijelovi postrojenja za obradu polimernih materijala te zavaruju i montiraju čelični nosači. Nastavnici iz Češke su u pratnji nastavnika Darka Bobeka posjatili su tvrtku Solvis d.o.o. Projektna menadžerica je posjetitelje upoznala s djelatnošću i proizvodima tvrtke te budućim planovima s obzirom na stanje na tržištu. Posjetitelji su mogli vidjeti različite solarne ploče za proizvodnju struje koje proizvode te razne eko smart proizvode kao što su solarna klupa, solarno drvo i solarni kišobran.

 

U srijedu, 30. studenoga 2022. godine, učenicima maturantima zanimanja Strojarski računalni tehničar te zainteresiranim nastavnicima Strojarske i prometne škole i češke škole Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, održano je predavanje na temu Senzorska rješenja za sve varijante mobilnih robota. Predavanje je održao gospodin Goran Kanižaj, direktor tvrtke Mobilisis i predsjednik udruge Makerspace. Nakon predavanje, predstavljen je mobilni robot Robo-Dog koji je izazvao oduševljenje svih prisutnih. Gospodin Ivan Todorović, član udruge Makerspace, pokazao je mogućnosti mobilnoga robota te je pojasnio njegovu važnost u istraživanju korištenja senzora u proizvodnim postrojenjima. Nakon tog su prisustvovali na satovima praktične nastave u 4.B. razredu. Tehničari cestovnog prometa zajedno sa nastavnicama Monikom Žganec i Darinkom Lončar Kočić prikazali su kako izgleda praktična nastava u školskoj vježbeničkoj tvrtci. Upoznali su ih sa radnim mjestima te sa pripadajućim radnim zadacima. Učenici su demonstrirali rad na informacijskim sustavima te kako izvršavaju svoje radne zadatke.

 

Nastavnici su u četvrtak sudjelovali na nastavi Strojarskih konstrukcija kod nastavnice Ane Marketin-Sedlar. Nastava se odvijala na engleskom i hrvatskom jeziku tijekom koje su učenici vrste zupčanika naučili na engleskom jeziku te su dimenzionirali zupčanike prijenosnika iz prakse. Koristeći različite nastavne metode kroz nastavu struke te web alate (Mentimeter, Answergarden, LearningApps, Genially i Kahoot), nastavnica Ana Marketin-Sedlar pokazala je nastavnicima iz Češke kako učenicima osigurati što dinamičniju i zanimljiviju nastavu struke. Isti dan su nastavnici iz Češke prisustvovali su nastavnom satu Engleskoga jezika u struci iz područja prometa i logistike kod profesorice Đurđice Drdić. Upoznali su se s načinom održavanja nastave stranih jezika u našoj školi, s posebnim naglaskom na podučavanje jezika struke, prolistali udžbenike, pratili rad učenika na online platformi owlio te vidjeli kako se na moderan način podučava vokabular struke na stranom jeziku. Također, učenici naše škole imali su  priliku pogledati nekoliko videa kako bi se upoznali sa školom iz koje dolaze nastavnici. U poslijepodnevnim satima su nastavnici iz Češke posjetili udrugu Makerspace u prostoru Tehnološkoga parka u kojem je nastavnica Ana Marketin-Sedlar u ime Strojarske i prometne škole otvorila natjecanje Makerthone 2022.

 

U petak 2. studenoga 2022. godine, nastavnici su u pratnji nastavnika Darka Bobeka posjetili tvrtku Eonex d.o.o. u Trnovcu. Predstavnica tvrtke Valentino Jovan proveo je posjetitelje kroz cijeli pogon tvrtke gdje im je pokazao njihov strojni park i proizvode koje proizvode većinom za medicinu (ali i za ostale industrije). Posjetitelji su mogli vidjeti CNC glodalice i tokarilice te CNC obradne centre, laboratorij za kontrolu kvalitete te razne proizvode kao što su različiti specijalni profilni vijci i nosači za sjedala za avio industriju te različite ortopedske dijelove za pse.

 

Uz strukovne sadržaje naši gosti iz Češke imali su i kulturološke aktivnosti. Posjetili su u pratnji nastavnica Anite Borovec i Mirele Kuščer glavni grad Zagreb, koji je zasjao svojom Adventskom čarolijom i oduševio ih. Prošetali su Zrinjevcem, saznali o važnim povijesnim ličnostima, provozali Uspinjačom do kule Lotrščak i posjetili Markov trg, uživali u legendama o Manduševcu i Krvavom mostu, a na kraju i gastronomskoj ponudi grada. Osim Zagreba, posjetili su grad Zrinskih, Čakovec, te su prošetali našim Varaždinskim grobljem koje je i spomenik parkovne arhitekture. Posjetili su i jezero Aquacity s posebnim zimskim ugođajem te sportsku dvoranu Arena gdje se naša profesorica Anita Borovec pokazala kao izvrstan vodič.

Projektni tim