Mobilnost u Portugalu u sklopu projekta SIPS mobility 7

27.1.2024.-10.02.2024.

Grupa od 6 učenika Strojarske i prometne škole Varaždin zanimanja instalater kućnih instalacija Fran Golubar i Jurica Martinčević, automehatroničar Jana Golubić i Jakov Gložinić, autolimar Saša Sodar  i zanimanja CNC operater Nikola Fotak,, u pratnji profesorice Vlaste Juričinec proveli su dva tjedna na praktičnoj nastavi u Portugalu u sklopu Erasmus+ projekta Sips Mobility 7.

Zajedno s njima u istom terminu bila je još jedna grupa od 8 učenika , 4 učenika zanimanja tehničar cestovnog prometa i 4 učenika zanimanja tehničar za logistiku i špediciju u pratnji profesorice Mirele Pocrnić.

Učenici zanimanja instalater kućnih instalacija praktičnu nastavu su obavljali u poduzeću Assiscávado -Assistência De Climatização E Canalização, Lda. To poduzeće je prisutno na građevinskom tržištu više od 30 godina, specijalizirano je za hidrauliku, vodovod, grijanje, klimatizaciju te obnovljive izvore energije. Tijekom provedbe praktične nastave učenici su radili na gradilištu gdje su obavljali poslove vezane za postavljanje kanalizacijske i vodovodne infrastrukture.

Učenici zanimanja automehatroničar praktičnu nastavu su obavljali u VCI – Automobiles and Parts gdje su radili servise na različitim vozilima te prisustvovali gašenju požara na električnoj instalaciji vozila dok je učenik zanimanja autolimar svoju praktičnu nastavu obavljao u u F.D.V Auto Sport Lda. Učenik zanimanja CNC operater je 2 tjedna na praktičnoj nastavi proveo u poduzeću u António Ferreira Rito & Filhos, Lda gdje je marljivo radio na CNC glodalici usavršavajući svoja znanja.

Učenici zanimanja tehničar cestovnog prometa Lorena Kenđel, Neno Ožvatić, Nikolina Sakač i Ana-Marija Žunec obavljali su praktičnu nastavu u poduzeću TUB – Transportes Urbanos de Braga. TUB je poduzeće za javni prijevoz putnika. Oni su se tijekom praktične nastave upoznali s korisničkom podrškom poduzeća TUB, radili su u programu tvrtke i analizirali volumen poziva koji odjel za korisničku podršku prima vezano za informacije, sugestije, žalbe i pohvale, vozili se autobusnim linijama, brojali putnike te se upoznali s karakteristikama i funkcijama novih autobusa koje je nabavilo poduzeće TUB.

Erik Miko i Ana Pajtak, tehničari za logistiku i špediciju, u poduzeću Carlos & Miguel – Comércio de Materiais de Construção, lda, dok njihovi kolege iz razreda Ivana Sambolec i Josip Osredek su svoju praksu obavljali u Toys ‘R’Us. Učenici su obavljali poslove vezane uz logistiku i špediciju, slagali robu, obavljali poslove u skladištu, upravljali raznom skladišnom mehanizacijom, radili inventuru, brojali artikle, printali nove barkodove te slagali pakete na police.

Osim praktične nastave učenici su u ova 2 tjedna prisustvovali nizu kulturoloških aktivnosti i upoznali se s ljepotama Portugala i izuzetno pristupačnim ljudima. Upoznali su Bragu, treći najveći grad u Portugalu u kojem su boravili 2 tjedna. Uživali su u ljepotama Svetišta Bom Jesus do Monte prošetali parkom oko svetišta i pogledali prvu uspinjaču u svijetu pokretanu vodom. Posjetili su Santuário do Sameiro, svetište na vrhu Brage s kojeg se pruža prekrasan pogled na sam grad. Vikend su proveli u posjetu glavnom gradu Lisabonu, Fatimi, najvećem svetištu u Portugalu i Portu prekrasnom gradu gdje su uživali u vožnji brodom i predivnom željezničkom kolodvoru. Posjetili su ribarski grad Viana do Castelo, razgledali crkvu Monte de Santa Luzia te su uživali na obali Atlantika. Iako je bilo kišno i tmurno vrijeme neki nisu odoljeli da se okupaju. Kulturološke aktivnosti završili su posjetom starog dvorca u pitoresknom gradu Guimaraesu.

Za svoj trud na praktičnoj nastavi, učenici su nagrađeni certifikatima.

Povezivanje teorije i prakse veoma je važno za stvaranje novih znanja i vještina u obavljanju poslova vezanih za struku u čemu upravo pomažu i ovakvi Erasmus+ projekti među kojima je i Sips Mobility 7 projekt.

Vrijeme mobilnosti od dva tjedna prošlo je vrlo brzo, a učenici su kući ponijeli različita nova iskustva koje će koristiti tijekom daljnjeg školovanja i tijekom rada u struci.

Mirela Pocrnić i Vlasta Juričinec, dio Erasmus+ tima Strojarske i prometne škole