Erasmus+ i eTwinning kroz struku

Školsku godinu 2020./2021. obilježili su mnogi događaji, a neki od njih obilježili su i SIPS mobility 4.

Strojarska i prometna škola, kao i ostale odgojno-obrazovne ustanove, u školskoj godini 2020./2021. prilagođavala je organizaciju nastave i provedbu svih aktivnosti epidemiološkim mjerama. Usprkos nepredvidivim okolnostima, projektni tim Erasmus+ projekta SIPS mobility 4, uspio je obilježiti nekoliko važnih događaja.

Dani Erasmusa 2020

Najvažniji događaji kojima su se obilježili Dani Erasmusa 2020 bili su webinari pod nazivom ”Erasmusom i eTwinningom rastemo” te ”Erasmusom i eTwinningom napredujemo” kojima je prikazan presjek rasta i razvoja škole zahvaljujući provedenim Erasmus+ i eTwinning projektima.

Tijekom webinara ”Erasmusom i eTwinningom rastemo” održanoga u petak 16. listopada 2020. godine, profesorice Strojarske i prometne škole Verica Kopriva-Kozjak, Anita Borovec, Ksenija Perhaj, Ana Marketin-Sedlar te ravnateljica Snježana Klarić, uz predstavljanje projekata, istaknule su njihov utjecaj na razvoj i rast škole. Snimku webinara pogledajte putem sljedeće poveznice https://www.youtube.com/watch?v=mSK1sM2NjWA&t=24s. U subotu 17. listopada 2020. godine održan je webinar pod nazivom ”Erasmusom i eTwinningom napredujemo” tijekom kojega su bivši učenici škole Marinela Štanjglin, Mirjana Bohnec, Mihael Pravica i Franjo Šantek, koji su sudjelovali na dosadašnjim projektima mobilnosti, predstavili svoja Erasmus+ iskustva. Osim učenika, predavač na webinaru bila je i eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar koja je pokazala kako se eTwinning projekt može uklopiti u Erasmus+ projekt mobilnosti. Snimku webinara pogledajte putem sljedeće poveznice https://www.youtube.com/watch?v=e5Qr91eiOhU&t=3s.

 

European Vocational Skills Week 2020

Od školske godine 2018./2019. Strojarska i prometna škola kontinuirano obilježava European Vocational Skills Week kako bi promovirala strukovna zanimanja i povećala njihovu atraktivnost i značaj u društvu. U tu svrhu na različite se načine organizira obilježavanje samog događaja. Kako se u vremenu od 9. do 13. studenog 2020. provodila online nastava, tako se European Vocational Skills Week 2020 obilježio online. Nastavnica strojarske skupine predmeta i eTwinning ambasadorica Ana Marketin-Sedlar te školska psihologinja Maju Kućar održale su webinar na temu ”Zašto eTwinning povezati sa strukom?”. Tijekom webinara pojašnjeno je kako učenicima strukovnih zanimanja pomoći u usvajanju ishoda učenja i vještina kako bi bili što uspješniji te kako bi još više zavoljeli svoje zanimanje. Snimku webinara pogledajte na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=sbOqYN-zS5g&t=3060s.

Oznaka eTwinning škole i Dan eTwinninga 2021.

eTwinningove škole izvrsni su primjeri toga kako škole mogu imati koristi od eTwinninga. Te škole aktivno promiču vrijednosti i pedagošku praksu eTwinninga. Oznaku eTwinningove škole 2021.-2022. u Republici Hrvatskoj ponosno nose 93 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, među kojima je i Strojarska i prometna škola.

Strojarska i prometna škola prvi puta je postala eTwinning škola u školskoj godini 2019.-2020., te od tada pa sve do danas, kvalitetnim timskim radom, održava status eTwinning škole. Podršku eTwinning nastavnicima škole pruža eTwinning ambasadorica i nastavnica strojarske skupine predmeta škole Ana Marketin-Sedlar koja je eTwinning projekte povezala s Erasmus+ projektima mobilnosti škole.

Od 2011. godine do danas u školi je provedeno 29 eTwinning projekata koji potiču provedbu projektne nastave, promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe te suradnju u nastavi između nastavnika i učenika različitih odgojno-obrazovnih ustanova iz različitih zemalja. Mnogi provedeni eTwinning projekti dobili su nacionalnu i europsku oznaku kvalitete. Ovogodišnji Dan eTwinninga obilježen je postavom Erasmus+ i eTwinnig događaja na panou koji zrcali dosadašnje provedene projekte.

 

Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, 2021.-2027.

Ove školske godine Strojarska i prometna škola dobitnica je najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a te je tako postala jedna od 22 škole nositeljice Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Škola je kvalitetom prijave dokazala svoju izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to školskog projektnog tima koji u školi djeluje od 2014. godine. Škola je unatrag sedam godina provela 6 Erasmus+ projekata, a jedan, SIPS mobility 4, upravo je u tijeku. U sklopu SIPS mobility 4 projekta upravo se pripremaju dvije mobilnosti u srpnju koje će učenicima iz sektora prometa i logistike te strojarstva omogućiti stjecanje vještina u međunarodnom radnom okruženju.

 

Ana Marketin-Sedlar, nastavnik strojarske skupine predmeta

Ksenija Perhaj, profesor