Edukacija nastavnika u Grčkoj

Od 21. do 27. travnja 2024. godine održana je posljednja mobilnost u sklopu projekta SIPS mobility 7.

U posljednjoj mobilnosti Erasmus+ projekta SIPS mobility 7 sudjelovali su profesori strojarske skupine predmeta Ana Marketin-Sedlar i Darko Bobek. Tijekom mobilnosti profesori su sudjelovali na edukacija naziva ‘Augmented and virtual reality in classroom” u grčkom gradu Kardisa. Edukacija je trajala je od ponedjeljka 22. travnja do petka 26. travnja 2024. godine, a organizirao ju je partner SIPS mobility 7 projekta E-School educational group.

Za vrijeme edukacije profesori su raspravljali o inovativnim metodama podučavanja i učinkovitim načinima povećanja motivacije učenika za učenje i aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu strukovnih predmeta. Nakon analiziranja vještina koje zahtjeva današnje tržište rada te vještina koje donosi budućnost, profesori su uvidjeli mogućnosti VR i AR tehnologije za nastavu.

   

Kroz edukaciju profesori su se koristili različitim VR i AR alatima, poput Augment, SketchUp, Unity, Spark, VR Space i Four-stroke kako bi i samo prošli praktičnu primjenu samih alata. Nakon predavanja o korištenju umjetne inteligencije u nastavi, profesori su uspoređivali odgovore na ista pitanja provedena kroz ChatGPT, Google Gemini i Copilot. Zahvaljujući ovim praktičnim vježbama zaključili su koje od navedenih AI alata koristiti tijekom kojega dijela nastave struke.

   

Osim zanimljivih i korisnih informacija vezanih uz temu edukacije, tijekom mobilnosti profesori su u slobodno vrijeme upoznavala ljepote Kardise i okolice. Tako su otkrili važnost akumulacijskoga jezera Techniti Limni Plastira i ljepote manastira sagrađenih na stijenama planine Meteora.

   

Zahvaljujući edukaciji, profesori će stečena iskustva i zanja podijeliti s kolegicama i kolegama svoje struke kako bi se u nastavni proces što više predmeta struke uveli inovativni alati. Time će se učenici strukovnih zanimanja još kvalitetnije pripremiti za nove digitalne izazove budućnosti.

Ana Marketin-Sedlar i Darko Bobek, profesori strojarske skupine predmeta