Dvotjedno radno iskustvo u Sevilli

U sklopu projekta mobilnosti SIPS mobility 6, od 4. do 18. veljače 2023. godine, na praktičnoj nastavi bila je grupa od šest učenica i učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja.

Instalateri kućnih instalacija Lovro Kreš i Mihael Košćak te vozači motornoga vozila Tea Katalenić, Lana Crnčić, Sven Mihalić i David Grozdek dvotjednu praktičnu nastavu odradili su u pratnji profesorice Ane Marketin-Sedlar. Učenici su s profesoricom u Sevilli bili smješteni u Hytasa hostelu.

Instalateri kućnih instalacija praktičnu nastavu odradili su u poduzeću Elemar Servicios Integrales. Tijekom praktične nastave učenici su se bavili s dva područja rada, instalacijom vode i grijanja vode te instalacijom klima uređaja. Učenici su prema veličini objekta analizirali shemu spajanja cijevi i elementa za grijanje, spajali ih i održavali, a zahvaljujući posjetu solarnoj zgradi, učenici su na primjeru iz prakse dobili uvid i u način rada fotonaposnkih sustava te njihova spajanja. Vezano za klima uređaje, učenici su ih preventivno održavali te instalirali. Zahvaljujući radu na klima uređajima, učenici su imali mogućnost usporediti klima uređaje različitih kapaciteta koji se koriste za grijanje i hlađenje te analizirati njihove prednosti i nedostatke u konstrukcijskom smislu. Ova praktična nastava pomogla je učeniku Lovri Krešu da proširi svoje znanje u instalaterskim radovima te je ujedno bila i priprema za WorldSkills natjecanje na regionalnoj razini.

    

Vozači motornoga vozila praktičnu nastavu obavljali su u prijevozničkom poduzeću specijaliziranom za prijevoz putnika i raznih sportskih transfera luksuzno opremljenim autobusima Autocares Lemus u Sevilli. Tijekom provedbe praktične nastave učenici su obavljali poslove vezane za tehnološki proces prijevoza putnika, pripremanje prijevoznog sredstva za novi radni zadatak, čišćenje, pranje i poliranje vozila, prepoznavanje i uočavanje pojedinih kvarova na vozilu, te pripremanje dokumentacije koja prati prijevozni proces. Učenici su naučili kako koristiti rampu za prijevoz učenika s teškoćama te su sudjelovali u njihovom prijevozu. Dio praktične nastave učenici su obavljali u servisnoj radionici i praonici poduzeća Autocares Lemus, a drugi dio praktične nastave učenici su obavljali odlazeći s njihovim vozačima na prijevozni put kako bi analizirali korištenje aplikacije u obliku putnih dokumenata.

    

Za vrijeme dvotjednoga boravka, učenici su s profesoricom u pratnji posjetili niz kulturoloških znamenitosti Seville i Cadiza. U Sevilli su im posebno upečatljivi bili Plaza de Toros, katedrala i Metropol Parasol – Setas de Sevilla, dok su im u Cadizu posebno atraktivne bile katedrala Cadiza i plaža la Caleta gdje se snimao film James Bond (Die another day). Osim bogate španjolske povijesti i predivnih kulturoloških znamenitosti, učenicima se svidjela blaga mediteranska klima u veljači, temperamentni i dragi ljudi, odlični poslodavci, ukusna hrana te nogometna utakmica Sevilla-PSV.

    

Stečena znanja, iskustvo i rad u međunarodnom radnom okruženju učenicima će olakšati prijelaz iz odgojno-obrazovnoga sustava na tržište rada te će povećati njihovu konkurentnost prilikom zaposlenja.

Ana Marketin-Sedlar, prof. savjetnik strojarske skupine predmeta, ambasador eTwinninga